Kategoriler

Kalp pili takılması

Kaç yaşından itibaren çocukalra kalp pili takılabilir?

Yenidoğan bebeklikten itibaren çocuklara kalp pili takılabilir. Pilin fonksiyonu ve çalışma prensibi açısından 1 yaşındaki bir bebeğe takılan pille 50 yaşındaki bir yetişkine takılan pil arasında bir fark yoktur ancak pilin programlanması ve hızının yaşa göre ayarlanması gibi farklılıklar vardır. 

Kalp pili takılan çocuklar normal büyüyebilir mi?

Piller, çocuğun göğsünde köprücük kemiğinin yaklaşık 2-3 santimetre aşağısına takılmaktadır. Bu bölgeye küçük bir kesi yapılarak cilt altında küçük bir cep oluşturulur ve kalp pili buraya yerleştirilir. Daha sonra cep dikilerek kapatılır. Küçük çocuklarda veya erhenlik dönemindeki çocukların gelişiminde bir sorun oluşturmaz. Pil takılmadan önce altta yatan kalp sorunları nedeniyle bayılma, erken yorulma, gelişme geriliği yaşayan çocukların, pil takıldıktan sonra şikayetlerinin ortadan kalktığı, daha hızlı büyüyerek yaşıtlarını kısa sürede yakaladıkları gözlenmiştir.

Kalp pilleri radyasyon yaymaz!

Çocukların, kalp pili olan öğrencinin pilinden olumsuz etkilenmeyeceği ve pilin herhangi bir radyasyon yaymayacağı da onlara uygun bir dile anlatmalıdır. Kalbinde pil olan bir çocuğun herhangi bir sorun yokmuş gibi sağlıklı bir şekilde oynaması ve eğlenmesi sağlanabilir. Böylece çocuk, arkadaşları arasında dışlanmaz. Eğer öğretmen sağlıklı bir bilgilendirme yapmazsa, o zaman çocuğun arkadaş ortamından uzaklaşması ve dışlanması gündeme gelebilir. Çocuklar masum da olsa, kalp pili düşüncesi onları korkutabilir. 'Hastalıklı', 'ondan uzak duralım', 'Buna dokunma, kırılır, kalbi durur, pili var' gibi alay edici cümleler ile arkadaşlarını incitebilir.

Öğretmen kalp pili olan öğrencinin dışlanmasını önlemelidir

Öğretmenler, kalbinde pille yaşayan öğrencileri bulunduğunda, onun arkadaşları arasında dışlanmaması ve okul hayatının sağlıklı bir biçimde devam etmesi için çok dikkatli olmalıdır. Öğrencisinin kalp pili olduğunu ve bu pilin arkadaşları ile olan ilişkisini olumsuz etkilemeyeceğini, onlara çok iyi anlatmalıdır. Doktorla iletişim halinde olmalıları, doktorun verdiğini bilgileri çocuğun arkadaşları ile paylaşmaları önemlidir. Bu sayede kalbinde pil olan öğrencinin koruma altına alınmasına gerek olmadan da hayatını sürdürebileceği hissettirilmelidir.

Çocuklar kalp pilinden nasıl etkilenir?

Çocuklar, yetişkinlere göre daha hassastır. Çevrelerindeki arkadaşlarının tepkilerinden korkarlar. Ancak yine de onların bu durumu bilmesi, her iki taraf için de çok önemlidir. Genellikle iki tip çocuk davranışı ortaya çıkar. İlköğretim çağındaki çocuklar, bunu çevrelerinden gizleme gereği duymazlar. Arkadaşlarına rahatlıkla bir pille yaşadıklarını söylerler. Ancak çocukların yaşı büyüyüp de lise ve üniversite çağına geldiklerinde bunu arkadaş ortamlarından gizleme gereği duyarlar. 

Ani darbeler, düşmeler kalp piline zarar verir mi?

Ani darbeler kalp piline büyük zarar veremez. Bunun yanında yumruk, tekme, üzerine düşme gibi durumlar, pillerin çalışmasını olumsuz etkilemez. Travmalarda ise durum farklıdır. Çok büyük trafik kazaları sonucu kalp pilinin takılı olduğu bölgenin zarar görerek yırtılması sonucu piller dışarı çıkabilir ve görünür hale gelebilir. Bu durum, öncelikle enfeksiyon açısından fazlasıyla risklidir. Böyle durumlarda kalp pilleri yerinden çıkarılarak tekrar bir operasyonla hastaya takılabilir. Kapalı travmalar ise genellikle kalp piline zarar vermez.

Kalp pilinin çocuklardaki kontrolü zor mu?

Kalp pillerini programlayan özel cihazlar bulunmaktadır. Bunlar, bilgisayar destekli cihazlardır ve özel bir kolu vardır. Bu kol, kalp pilinin üzerine konulduğunda ve cihaz dışarıdan çalıştırıldığında, pilin bütün özellikleri bilgisayar ortamına dökülür. Çalışması ile ilgili tüm ayrıntılar ve ne kadar ömrü kaldığı, bugüne kadar nasıl çalıştığına dair tüm bilgiler alınır. Bu özelliklerine göre de yeniden programlanır. Hastanın ihtiyacına göre programlar değiştirilebilir.

Kaç çeşit kalp pili vardır?

Çocuklarda daha sıklıkla kullaanılan 2 kalp pili vardır. Biri sadece ritm üretmek amacıyla kullanılan pacemaker (kalppili) diğeri hem pil özelliği hem de ölümcül taşikardilerde eleketrik şoku verme özelliği olan ICD (implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör). 

Kalıcı pillerin ömrü ne kadardır, ne sıklıkta değiştirilir?

Kalp pilleri beklenmedik bir şekilde bitmez ve birdenbire çalışması durmaz. Kalbin pile olan ihtiyacına göre bataryanın ömrü yaklaşık 4-10 (ortalama 6-7 yıl) yıldır. Kalp pilleri bir batarya ile çalışmaktadır. Bu sebeple bir süre sonra bataryanın, yani cildin altına yerletirilen akü kısmının değiştirilmesi gerekir. Değişim, dasha önce kalbin içine yerleştirilmiş elektrot denilen teller yerinde bırakıldığı için yerleştirmeden daha kolay ve hızlıdır. Değiştirme zamanı geldiğinde eskinin üzerine yeni bir kesi yapılarak eski kalp pili çıkarılır. Sonrasında tellerin de değiştirilmesi gerekip gerekmediğini tespit etmek için tel bağlantısı ayrılır ve teller kontrol edilir. Teller yeni kalp piline bağlanır ve kalp pilinin işlevi test edilir. Sonra yeni kalp pili takılır ve kesi kapatılarak kalp pili programlanır.

Kalp pili takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kalp pilinin takıldığı bölgedeki kol hareketlerinde işlem sonrası ilk 1-2 ay bazı kısıtlamalar istenir. 1-2 ay sonrasında bu kısıtlamalara gerek yoktur. Kalp pili takılmış olan taraftaki kol, 90 dereceden fazla yana açılmamalıdır. İlk 7-14 gün boyunca kalp pili takılan taraftaki kol tespitlenmeli ve hareket etmesi önlenmelidir. Kalp pili takılmış olan taraftaki kol ile ağırlık taşınmamalıdır. Diğer kolun kullanımda kısıtlamaya gerek yoktur. Eğer kalp pili karın bölgesine takılmış ise kol kısıtlaması önerilmez. İlk 2 ay kalp pili takılmış olan tarafın üzerine yatılmamalıdır ve basınç uygulanmamalıdır. Kalp pilinin bulunduğu bölge, düşme ve çarpmalardan korunmalıdır. İlk haftalar emniyet kemerini kullanırken kalp pili üzerine küçük bir havlu yerleştirdikten sonra kemer takılmalıdır. Uçağa binmekte ve seyahat etmekte bir sakınca yoktur.

Kalp pili takılan hastalara neler önerilmez?

  1. Fizik tedavi, radyoterapi ve cerrahi girişimlerde kullanılan bazı aletlerin kalp pili üzerinde olumsuz etki yapma ihtimali olduğu için, bu yöndeki tedavilerde kalp pili firmasına danışılmalıdır. 
  2. MR: Eğer kalp pili ve kabloları MR uyumlu değilse önerilmemektedir. Hastanın tıbbi durumu MR gerektiriyor ise hekim ve kalp pili firması ile iletişime geçilmelidir.
  3. Vücut yağını ölçen elektrikli tartı (TANİTA) önerilmez.
  • Baz istasyonları, polis radarı, silah dedektör alanları, yüksek gerilim hatları, büyük jeneratör ve enerji santralleri kalp pili fonksiyonlarını etkiler. Bu etkilere maruz kalınırsa kalp pili firması ve hekim ile görüşülerek, hastanın kalp pili kontrolü yapılmalıdır.
  • Mıknatıs kalp pili fonksiyonlarını bozabilir. Kalp pilinin çalışmamasına ya da yanlış şok vermesine yol açar. Mıknatıstan, mıknatıslı eşyalardan ve müzik sistemi hoparlörlerinde kullanılan büyük mıknatıslardan da hastanın uzak durması gerekir.
  • Büyük televizyon ve radyo yayın kuleleri ve 100.000 volt’tan daha fazla enerji taşıyan enerji hatları ile hasta arasında 7,5 metre mesafe bırakılmalıdır.
  • Mikrodalga fırınlara yaklaşmak önerilmez.
  • Cep telefonu, Saç kurutma makinesi, elektrikli traş makinesi, elektrik süpürgesi motoru, dikiş-overlok makinesi motoru ve elektrikli diş fırçasının şarj tabanı kalp pilinden 15 cm uzakta tutulmaldır. 

 

Resim
Özel Mersin Medicalpark Hastanesi, Menderes, Gazi Mustafa Kemal Blv. No: 676, 33200 Mezitli, Mersin
05386873172
duruozyurt@yahoo.com.tr
www.drabdullahozyurt.com ©
X