Kategoriler

Kalp deliklerinin kapalı yöntemle kapatılması

Kalp deliklerinin şemsiye veya anjiyo yöntemiyle kapatılması günümüzde bir çok kalp açıklığı, deliği fistül veya anormal kanalların ve bağlantıların kapatılmasında açık kalp ameliyatının yerini almıştır.

Peki hangi kalp delikleri anjiyo ile kapatılabilir?

Sekundum ASD (Atriyal septal defekt) 'lerin tamamı, PDA (Patent Duktus Arteriyozus) 'ların tamamı VSD (Ventriküler Septal Defekt) 'lerin  %80'i ve Fistül Kanal ve Açıklıkların neredeyse tamamı günümüzde  anjiyoyla yani kapalı şemsiye yöntemiyle yüzde yüze yakın başarı oranlarıyla kapatılmaktadır.

Hangi Delikleri Ne Zaman Kapatmak Gerekir?

VSD'ler eğer çocukta ciddi kalp yetersizliği, kalp büyümesi bulguları yoksa 2 yaşına doğu kapama önerilmektedir. Ancak çok küçük VSD'lerde doktorun da önerisiyle 2 yaşından sonra da bir süre beklenebilir.

PDA'lar eğer delik geniş ve bebek kilo almakta  ve beslenmekte zorlanıyor, emerken çok terliyor ve EKO'dan kalp büyümesi mevcutsa 1 aylıktan itibaren kapatmak gerekir. PDA deliği çok küçük değilse olabilecek en erken sürede kapatmak gerekir.

ASD'lerde ise çocukta ağır kalp yetersizliği bulguları ve büyüme gelişme geriliği yoksa 4 yaşına kadar beklenebilir. Genellikle ASD'lerde kapama çocuk okula başlamadan önce uygulanmalıdır.

Kaç Milimetre Delikler Kapatılmalıdır?

PDA'larda slient (sessiz) PDA dışındaki yani 1 milimetrenin üstündeki delikler kapatılmalıdır. 

ASD'lerde 7-8 yaşına kadar 8 milimetrenin altındaki delikler özellikle de deliğin uç kısmında hareketli flep dediğimiz dokular var ise beklenebilir. Ancak 8 milimetrenin üstündeki delikler kapatılmalıdır.

VSD'lerde deliğin çapından çok kapaklara uzaklığı, delik üzerindeki basınç ölçümleri ve deliğin yapısı kapama kararında daha önemlidir.

Kapalı Yöntemle Kalp Deliği Kapatılması Kimler Tarafından Yapılır?

Bu konuda eğitimli Çocuk Kardiyolojisi Uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Kalp Deliği Kapatılması Yaklaşık Ne Kadar Sürer?

Deliğin adını, yerini, yöntemin şekline de bağlı olmak üzere 30 dakika -2 saat arasında sürer.

İşlem Öncesinde Herhangi bir Hazırlık Yapılması Gerekli midir?

Çocuklarda işlem öncesinde herhangi bir işlem gerekmez. İşlemin uygulanacağı saatten 6-8 saat önce aç kalınması yeterlidir. Ayrıca özel bir diyet gerekmez.

İşlemden Sonra Özel Bir Bakım Gerekir mi?

İşlemde herhangi bir dikiş veya kesi olmayacağı için ve işlem ağrılı bir işlem olmadığı için pansuman, ağrıkesici veya yatak istirahati gerekmez. Hasta ertesi gün yürüyebilir ve banyo yapabilir. Özel bir diyet gerekmez. İşlemden sonra antibiyotik gerekmez. İşleme bağlı değişmekle birlikte genellikle 1 ay aktif ve çarpışmalı sporlardan kaçınılması önerilir.

Kapama İşleminde Hangi Cihaz Kullanılır?

PDA, VSD, ASD ve diğer deliklerde kullanılan 3-4 farklı markanın ürettiği ve halk arasında şemsiye olarak nitelendirilen cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazların ortak özelliği; nikel, platinium ve çeşitli liflerden oluaşan, kalp dokusuyla tamamen uyumlu, kalbe herhangi bir metal yükü ve ağırlığı olmayan, hafızası olan yani deliğin şeklini alabilen, içeriğindeki lifler sayesinde anında kalp deliğinin tamamen kapanmasını sağlayan, MR ve Tomografi uyumlu ve endotelizasyona yani cihazın üstünün tamamen dokuyla kaplanmasına izin veren cihazlar olmasıdır.

 

 

 

 

 

Resim
Özel Mersin Medicalpark Hastanesi, Menderes, Gazi Mustafa Kemal Blv. No: 676, 33200 Mezitli, Mersin
05386873172
duruozyurt@yahoo.com.tr
www.drabdullahozyurt.com ©
X