Kategoriler

Anjiyokardiyografi (Kalp Kateterizasyonu)

Kalp Anjiyosu (anjiyokardiyografi) tedavi yöntemi midir?

Kalp kateterizasyonu veya anjiyokardiyografi bir tedavi yönemi değil, kalbin içerisine ve damarlara bir kontrast madde dediğimiz X ışını altında siyah görünen özel bir sıvı verilerek kalbin tüm detaylarıyla görüntülendiği ve video kayıtlarının alındığı bir teşhis yöntemidir

Kalp anjiyosu ne için yapılır?

Çocuklarda Ekokardiyografi cihazlarının giderek gelişmesi ve yenilenmesi ile birlikte sadece teşhis amaçlı kalp kateterizasyonu yani kalp anjiyosu artık pek uygulanmamaktadır. Çoğunlukla ASD, VSD, PDA, fistül gibi deliklerin ve açıklıkların kapatılması, pulmoner aort darlıklarının balon veya stent ile açılması gibi tedavi yöntemleri için uygulanmaktadır. Ancak yine de bazı durumlarda, EKO ile hastalığın tam teşhis edilemediği, ameliyat edecek cerrahın ameliyattan önce görmek istediği bir kalp yapısının anatomik olarak ortaya konması, pulmoner hipertansiyon gibi durumlarda kalp basınçlarının ölçülmesi, koroner damar anomalilerinin ortaya konması ve diğer bazı durumlar için teşhis amaçlı kalp kateterizasyonu uygulanabilir.

İşlem öncesi hazırlıklar nelerdir?

Kalp kateterizasyonu ve anjiyokardiyografi öncesi en az 6 saat aç kalınması gereklidir. Hasta anjiyo masasına yatırıldıktan sonra veya anjiyo gözlem odasında damardan verilen anestezi ilaçları ile uyutulur. İşlem sırasında hasta ağrı hissetmez. İşlemin yapılacağı kasık bölgesi uyuşturulur ve bu bölgedeki atar veya toplardamara kanül yerleştirilir (giriş yolu açılır). Kateter dediğimiz içi boşluklu, özel maddelerden yapılmış çok ince borularla kalpte istenilen odacıklara kapakalra ve damarlara ulaşılarak ölçümler, basınçlar, kan örnekleri ile kayıtları alınır, opak madde verilerek kalp ve damarlar görüntülenir ve film kayıtları alınır.

İşlem yaklaşık ne kadar sürer?

İşlem 20 dakika ile 2 saat arasında sürer. İşlem tamamlandıktan sonra kasıktaki kanül çıkartılır ve 15-20 dakika süre bu bölgeye bası yapılır. Kanamanın durduğu görüldükten sonra oldukça sıkı bir bandaj ile kapatılır. Ancak bazı tıbbi gereklilik hallerinde, kasıktaki kanülün burada bırakılabilir. İşlemden 24 saat sonra hastanın günlük yaşamına dönmesine izin verilmektedir.

Riskleri Nelerdir?

Her işlemde olduğu gibi kateter anjiyografi işleminde de komplikasyon olabilir. Bunlar arasında en sık görüleni kasık bölgesinde hematom (cilt altı kanama) olmasıdır ve görülme sıklığı %2 civarındadır ancak uygun tedavi ile düzeltilebilir. Bazen geçici ritm bozuklukları olabilir ve tedavi ile düzelir. Çok nadir kalpte, damarlarda, kapaklarda mekanik travmalara bağlı yaralanmalar ve hatta delinmeler olabilr, bunlar daha çok yenidoğan bebekelre uygulanan kakp kateterizasyonu sırasında görülebilir (yaklaşık binde 1). Ciddi komplikasyonların görülme sıklığı deneyimli kateter laboratuvarlarında oldukça azdır. 

Resim
Özel Mersin Medicalpark Hastanesi, Menderes, Gazi Mustafa Kemal Blv. No: 676, 33200 Mezitli, Mersin
05386873172
duruozyurt@yahoo.com.tr
www.drabdullahozyurt.com ©
X